top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraIvona Metelková

Jak napsat životopis

Aktualizováno: 10. 11. 2019

Životopis je souhrn vaší praxe a dovedností. Měl by být maximálně přehledný, aby personalisté během krátké chvíle zjistili vše potřebné. Není potřeba se v něm příliš rozepisovat, stačí stručné odrážky a základní údaje, případně krátká věta např. k doplnění informace o praxi. Je vhodné životopis přizpůsobit pozici na kterou se hlásím a vypíchnout zde dovednosti, které firma požaduje. Vytvořte životopis šitý na míru.

Všechny informace pište formálně a spisovně, požádejte někoho z přátel, ať si životopis přečte. Pohlídejte si i grafickou úpravu. Dodržujte odstavce, řádkování a typ písma.

Čím zaujmout?

Příjemněji bude váš životopis působit, pokud na jeho začátek umístíte krátké představení – dvě či tři krátké věty, ve kterých naznačíte, kdo jste, co děláte a hlavně proč. Můžete použít také citát nebo motto.


Jaký formát životopisu zvolit?

Nejčastější formát životopisu je dnes elektronický, tedy Word nebo PDF. Délka životopisu by neměla přesáhnout dvě strany A4.

Nejjednodušší cestou, jak dnes napsat životopis a na nic důležitého přitom nezapomenout, je použít předem připravený on-line formulář na tvorbu životopisu:

např.: www.životopisy.cz, http://www.europass.cz, www.zivotopisonline.cz

Pokud chcete zaměstnavatele zaujmout můžete natočit video životopis. Na portálu Jobcveye se zaregistrujete a vytvoříte si zdarma videoživotopis. Nebo stačí natočit krátké video na youtube, kde se představíte a vysvětlíte, jaké jsou vaše zkušenosti a čemu se věnujete.

Obsah životopisu

Obsah životopisu pište přehledně, stručně a v bodech.

1/ Kontaktní údaje

Základními položkami jsou kontaktní údaje, které se vždy musí nacházet v úvodní části, zahrnují vaše jméno i příjmení a také adresu a telefon. Důležité je přiložit fotografii, tak si Vás lépe personalista uloží do paměti. Na fotografii byste měli být formálnější a upravení.

2/ Pracovní zkušenosti

Další skupinu zahrnují vaše pracovní zkušenosti. Seřazují se chronologicky od nejnovější po nejstarší. Vždy uveďte roky, případně měsíce, kdy jste v dané společnosti pracovali, název firmy a název pracovní pozice. Užitečné je stručně v bodech uvést i pracovní náplň a zodpovědnost, kterou jste měli. Zmiňte se i o důležitých dosažených výsledcích a úspěších.

3/ Dosažené vzdělání

Následuje dosažené vzdělání, které doplňte o absolvované kurzy, školení, zahraniční či vědecké stáže.

4/ Další dovednosti

Uveďte své jazykové znalosti a úroveň znalosti, počítačové dovednosti, zda jste držiteli řidičského průkazu.

5/ Zájmy

Na závěr se většinou uvádí vaše zájmy a koníčky, které mohou personalistům napovědět více o vaší osobnosti - vyplatí se pouvažovat, které uvedete ke konkrétní pozici.

6/ Reference

Nejčastěji uvádíme v životopise větu reference na vyžádání a seznam jmen s kontaktem poskytneme až na Interview.

Budoucího zaměstnavatele zaujmete, pokud budete sdílet výsledky svých talentových testů nebo jiných psychotestů. Talentové testy může personalista použít jako rozšíření informací pro Interview, kde se společně zaměříte na Vaše talenty a jejich využití při pracovních činnostech na otevřené pozici. Tak budete moci vykonávat práci na kterou se skutečně hodíte a bude Vás naplňovat.

Chcete poznat své talenty a začít je využívat při každodenní pracovní činnosti? Pak vstupte do programu Uplatni svůj talent právě teď!

73 zobrazení0 komentářů
bottom of page